Překlad Cumulus MX verze 3.28.0

Dokončil jsem překlad poslední aktuální a plně funkční verze programu Cumulus MX (verze 3.28.0 sestavení 3269 ze dne 12.12.2023). Protože autoři dost podstatně změnili koncepci programu, bylo nutné vše přeložit znovu. Změny jsou dost rozsáhlé, nelze tedy použít řadu dosavadních souborů, především v oblasti administrátorského rozhraní a tím i celého nastavování programu i webu. K této verzi vydal Neil Thomas novou verzi alternativního rozhraní, které však pro nastavení stanice ani webu nefunguje (problémy s Alpaca formuláři). Práce na překladu tohoto rozhraní jsem zatím přerušil a doporučuji používat výhradně původní rozhraní.

Pokud již některou z dřívějších verzí Cumulus MX provozujete, původní adresář po zastavení běhu programu přejmenujte – např. na CumulusMX-old a pouze zkopírujte soubor …\CumulusMX\cumulus.ini do stejného umístění nové verze. Tím se vám přenese i podstatná část nastavení. Dále musíte zkopírovat původní data z adresářů …\CumulusMX\data\ a …\CumulusMX\Reports\ . V žádném případě se nesnažte novou verzí přepisovat verzi původní, neboť nové verze od sestavení 3263 se od předcházejících dost liší a při přepsání souborů nebude program fungovat! Proto je i nové administrátorské rozhraní.

U šablon webových stránek došlo k úpravám souborů stránek grafů. Stránky z předcházejících verzí lze ponechat, nové ale fungují lépe a méně zatěžují systém.

Adresář Cumulus MX obsahuje kompletní sadu souborů pro vlastní program včetně přeloženého rozhraní (přístup přes http://localhost:8998/) a šablon základních webových stránek v adresáři CumulusMX\webfiles\. Pro instalaci je potřeba pouze nakopírovat adresář CumulusMX do rootu vašeho počítače a šablony webových stránek z adresáře CumulusMX\webfiles\ přes FTP přenést do rootu vašeho webu o počasí.