VKV PA březen 2023

Březnové kolo VKV Provozního aktivu proběhlo v neděli 19. 3. 2023 a nijak se nevymykalo z hlediska podmínek šíření běžným kolům této soutěže.

Stejně jako v minulých kolech byla aktivita novopackých stanic vysoká – značku radioklubu OK1KMP z nedaleké kóty Zvičina obsluhovali tradičně Petr OK1AKI, Roman OK1NPF a Vláďa OK1FUJ, z domácích QTH se zapojili Honza OK1JC, Pavel OK1JBK, Honza OK1MNV a tentokrát se přidal i Míla OK1MWM. S výjimkou poslední jmenované značky byly všechny ostatní aktivní jak v pásmu 144 MHz, tak i na 432 MHz.

Docela výrazným způsobem se rozvíjí u nás právě provoz v pásmu 432 MHz na rozdíl od pásma 144 MHz, kde počty navázaných spojení v poslední době klesají. Souvisí to asi s rostoucí aktivitou v okolních zemích, zejména SP a 9A a se snahou stanic na výše položených stanovištích upřednostňovat tato DX spojení. Je to dáno i nastavenými podmínkami soutěže a systémem hodnocení, které odpovídá době vzniku soutěže a tehdejší snahou podpořit aktivitu v pásmech VKV u nás. Myslím, že hodnocení systémem 1 bod = 1 km překlenuté vzdálenosti tak, jak je to v ostatních závodech by více motivovalo i k navazování spojení s domácími stanicemi.

V pásmu 144 MHz jsem tentokrát bez většího úsilí navázal 33 spojení do šesti WWL, což dalo celkových 498 bodů, v pásmu 432 MHz 15 QSO do čtyř WWL s celkovým skóre 148 bodů. Přehled navázaných spojení jako obvykle najdete na mém webu. Děkuji všem za navázaná spojení a těším se opět na slyšenou v kole příštím.